Blant de beste i verden

Strategisk, langsiktig og målrettet arbeid lønner seg. I 2023 ble Bergen tildelt Merket for bærekraftig reisemål.




I arbeidet med bærekraftig reiselivsutvikling i Bergensregionen er det særlig tre virkemidler vi benytter oss av:
• Vi jobber strategisk med å forbedre Bergen sin plassering på Global Destination Sustainability Index
• Bergen er merket som Bærekraftig Reisemål
• Vi har sertifisert egen virksomhet som Miljøfyrtårn og oppfordrer våre leverandører og medlemmer om å bli miljøsertifisert

Merket for bærekraftig reisemål
I 2023 ble Bergen, som den største yen i Norge, merket som bærekraftig reisemål. Merket er gyldig i tre år. Destinasjonen må da gjennom en remerkingsprosess for å kunne beholde merket.

Gjenniom 2023 har Visit Bergen arbeidet med å rigge en strategisk prosess for:
• Remerking av Bergen som bærekrafig reisemål
• Førstegangsmerking av Øygarden og våre medlemskommiuner i Nordhordland som bærekraftig reisemål

Arbeidet tar utgangspunkt i de forbedringsområdene som ble avdekket ved førstegangsmerkingen av Bergen: Dette handler blant annet om at både gjester, innbyggere og medlemmer i sommerhalvåret opplever et tidvis for høyt besøkspress i aksen Bryggen, Fløien (nedre stasjon) og Fisketorget. En bedre besøksforvaltning i sentrumsområdene er noe man må jobbe mer aktivt med de kommende årene. I tillegg er det for få gjester som har fått informasjon om hvordan det arbeides med bærekraft i Bergen eller hvordan de kan ferdes hensynsfullt under sitt opphold i byen og regionen. Det er også grunnlag for å sette økt fokus på tiltak for å redusere gjesters transportbehov, tiltak for å minimere lys- og støyforurensing og tiltak for å styrke reiselivsbedriftens relasjon til lokalbefolkningen.

De største forbedringsområdene for destinasjonen over til er å:
• Øke oppholdstiden
• Utjevne sesongvariasjonene
• Styrke arbeidet med besøksforvaltning/management på destinasjonen
• Øke den lokale verdiskapningen
• Øke rekrutteringen og statusen til reiselivsnæringen
• Redusere gjestenes transportbehov til/fra og internt i Bergensregionen. Herunder stimulere til flere gjester fra lokal- og nærmarkedene.

Global Destination Sustainability Index
Global Destination Sustainability Index (GDS-indeksen) for 2023 plasserer Bergen på femteplass blant reisemål i verden for sitt arbeid med bærekraft.  Det er en tilbakegang i plassering, fra andreplass i 2022, men destinasjonen har en fremgang i score på indeksen. Det betyr at destinasjonen presterer enda bedre på måleparametrene i indeksen i 2023 enn i 2022, men at andre destinasjoner på noen områder går forbi oss.

Likevel: Bergen befester sin posisjon i toppen på denne globale indeksen. I 2021 havnet Bergen på 21. plass. En viktig årsak til forbedringen er reisemålets arbeid med å oppnå Innovasjon Norge sitt Merket for bærekraftig reisemål. Ny Grønn strategi for Bergen kommune har også vært et viktig bidrag for å trekke byen og reisemålet i riktig strategisk retning på klimafeltet.

GDS-indeksen er en årlig benchmarking som måler bærekraftoppnåelse blant 65 ulike reisemål verden over. Kun Gøteborg slår Bergen på GDS-indeksen. Målingen tar utgangspunkt i om lag 80 indikatorer fordelt på fire kategorier:
• Miljømessig bærekraft
• Sosiale bærekraft
• Leverandør & verdikjede
• Destinasjonsledelse

Indikatorene måler for eksempel andel miljøsertifiserte hotellrom i Bergen, hvor mange eventbyråer som har en offentlig tilgjengelig bærekraftstrategi, byens mål om reduksjon av klimagassutslipp og hvordan reisemålets strategier er utviklet for å oppnå økt bærekraft på destinasjonen. Det er destinasjonen sitt samlede arbeid som måles. Visit Bergen sin rolle er å sammenstille data og levere årlig dokumentasjon til indeksen.



Tilreisendes fotavtrykk
Målt i antall gjestedøgn ble 2023 et rekordår for Bergensregionen. Denne rekorden korrelerer ikke med antall tonn klimagasser. Toppåret for klimagassutslipp fra reiselivet i Bergensregionen er fremdeles 2019. Sammenligner vi 2023 med 2019 viser fasiten dette:
• Totalt 21% lavere klimagassutslipp fra gjesters transport til/fra Bergensregionen i 2023
• Totalt 5 % flere gjestedøgn i 2023
• Differansen mellom gjestedøgn og klimagassutslipp fra 2019 til 2023 er på 26%.

2023 er første "normalår" siden pandemien og det har vært knyttet spenning til om vi nå er helt tilbake til "busineess as usual" eller om vi har fått til endring. Tallene for 2023 viser at faktisk er mulig å redusere reiselivets transportrelaterteutslipp uten tvang og uten ny teknologi, samtidig som verdiskapningen øker. Svaret ligger i gjestemiksen: vi har nå en større andel norske og europeiske gjester enn tidligere. Dette gir store utslag på klimaregnskapet.

For å redusere fotavtrykket i årene fremover blir det viktig å holde oppe trykket på å være attraktiv i nærmarkedene, samt å øke oppholdstiden til gjestene som besøker Bergen.




Et miljøsertifisert destinasjonsselskap
I Visit Bergen er vi opptatt av å minimere våre egne utslipp og vårt totale fotavtrykk. Derfor har vi vært sertifisert som et Miljøfyrtårn siden 2020. Vi ble resertifisert som Miljøfyrtårn i 2023. Gjennom våre årlige klima- og miljørapporter og vårt årlige klimaregnskap har vi god en oversikt over hvor fotavtrykket til Visit Bergen er størst.

Visit Bergen sitt største fotavtrykk kommer fra reisevirksomhet. Reisevirksomheten er nødvendig da det er en del av vår kjernevirksomhet å snakke med kunder og operatører på internasjonale messer og lignende. Samtidig har vi en tydelig reisepolicy som setter føringer for hvilke vurderinger som bør tas før og etter man foretar en reise. Man har også tatt i bruk digitale møter i større grad enn tidligere.

Visit Bergen har signert Grønnvaskingsplakaten
Selv om det legges ned et godt arbeid for bærekraftig reiselivsutvikling i Bergen kan det være komplisert å kommunisere bærekraft på en etterrettelig måte og å unngå grønnvasking. Visit Bergen har derfor signert Grønnvaskingsplakaten. Gjennom signeringen deltar vi i nettverk sammen med andre virksomheter for å bli bedre på å kommunisere bærekraft.

Vi kan for eksempel ikke hevde at «Bergen er et bærekraftig reisemål», men vi kan trygt si at «Det arbeides aktivt med bærekraft på destinasjonen». Så langt det er mulig forsøker vi derfor å fremheve konkrete tiltak på destinasjonen som støtter opp under en bærekraftig utvikling, heller enn å bruke generelle begrep som «bærekraftig», «miljøvennlig» eller «grønn».

I 2023 har vi særlig gjennomført følgende kommunikasjonsgrep:
• Styrket kommunikasjonen om hvordan gjester kan benytte offentlig transport til og på destinasjonen,
• Fremhevet hvilke hensyn gjester bør ta når man ferdes i byen, i naturen og på fisketur
• Fremhevet eksempler på bærekraftig utvikling blant reiselivsbedriftene, som for eksempel bruk av lokalmat.
• Styrket kommunikasjonen om bruk av elbil til og i regionen
• Utarbeidet informasjon om arbeidet med bærekraft på reisemålet

Det er også utviklet en Sjekkliste for ansvarlig markedskommunikasjon for fotografer, presse og influencere. Sjekklisten gir en kort oversikt over hvilke hensyn man bør ta når man tar bilder eller video på destinasjonen. For eksempel ønsker vi ikke at bilder brukt i markedsføring skal vise farlige situasjoner eller stimulere til uønsket adferd som f.eks. camping innenfor forbudssonen i Byfjellene.